LÁTTAM

Közép-Dunántúli Piros: Eplénytől Tésig

2022. december 22. 17:19 - Láttam

Úszónadrágban a Római-fürdőnél

epleny-tes_1.jpg

Sípálya és fürdő egy napon: lehetséges, ha sem síelni, sem fürdeni nem akarunk.

epleny-tes_2.jpg

Eplény kis vasútállomásának peronján csak néhány turista keresgéli a piros jelzést, amely a Bakony belsejébe vezető utat jelzi. A közeli főúton közlekedő autók zaja lassan elhal, ahogy az utolsó lépcsőről a kiserdőbe érünk. Kanyargós ösvény vezet a fák között, amit félhomályban tart az összeboruló lombsátor, fénypettyek és álmos madárpittyegés rímel egymásra. Visszatérve az útra, egy jobbkanyar után feltűnik az első pecsételőpont, a bezárt Enikő Panzió kerítésén. Gyenge emelkedő vezet a sípályához, ahol ma reggel mi vagyunk az első látogatók. Csüggedten lógó kétüléses felvonó várakozik a jövőbeli indulásra a merev acélkábelen. Alatta kezdjük meg az ereszkedőt a síház épületéig. 

epleny-tes_3.jpg

Friss, krémes kávé vár a ház büféjében, majd kellemes szintút a Malomvölgyi-patak partján. Több sípálya is feltűnik a színes lombú fák között, ahogy a fóliával bélelt, mesterségesen felduzzasztott tavacskákhoz érünk. Éles balkanyarral érünk az erdőbe. A beton elfogy alattunk, erdei szekérutakon haladva kanyargunk a jelzések szerint, míg az utolsó ereszkedőnél feltűnnek Alsópere első házai. Jobbra, a kis haranglábnál álló vastagtörzsű fa derekán találjuk a pecsételő dobozt, ahonnan pár lépés az arborétum bejárata. 

epleny-tes_4.jpg

Az ősi bakonyi erdő védelmében kialakított arborétum idegenhonos fákkal beültetett zárványa a Nádasdy család angolparkjának alapja volt a 19. században. A történelem viharai után helyreállított terület ma ritka fenyőfélék, ciprusok, diófák otthona vadászházzal, kis kápolnával, színpaddal, pihenőkkel. Nyitvatartási időben szabadon látogatható.

epleny-tes_5.jpg

A park bejáratától jobbra haladt a régi Piros, az Öreg-Futóné lábához. Az új jelzés élesen kanyarodik balra, észak felé, egy hosszú betonúton. A meditatív szakasz látnivalókban szegény, csaknem négy kilométeres hosszának végén megélénkül a forgalom: kisgyerekes családok lépkednek fel az emelkedőn, a Csengő-hegyre. A Palotai-Bakony éppenhegye 521 méteres magasságban egy fakilátót rejt, amelynek erkélyéről korlátozott kilátás nyílik a már elhagyott eplényi sípályákra és a zirci apátságra. A kilátótól délre tábla jelzi az egykori Olaszfalu elpusztult templomának maradványaihoz vezető utat. 

epleny-tes_6.jpg

Csengő-hegy, Bongó-zsomboly: a zenélő Bakony. A zsombolyok vasráccsal elzárt ürege nem látogatható, kitérni felesleges, tovább kanyargunk hát az erdei ösvényen, amelynek ereszkedő vonala a Gaja-patak vadregényes szurdokvölgyébe vezet. Meredek sziklafal magasodik az út mentén: a Zsidó-hegyi földtani alapszelvény. Százmillió éves Zirci Mészkő Formációja adja az alapot a Pénzeskúti Márga rétegnek, melynek agyagos kőzete a dinoszauruszokkal egyidőben kihalt ammoniteszek vázát rejti. A belefúrt lyukak a mai kor élőlényeinek nyomai.

epleny-tes_7.jpg

A Piros nem vezet le a szurdokba, egy kis ösvényen vágunk át a Kéktúra vonalára. A fény lassan fogy, ahogy a lépések mélyülnek, a levegő egyre hűvösebb. Figyelem a zajokat, várom a víz hangjait. Évekkel ezelőtt, a Kéket járva nagy erővel zubogott a sziklatömbök hasadékaiban, ma inkább álmosan csordogál, kikerülve a belehullott gallyakat. Ásító medrében biciklik pihennek. 

epleny-tes_8.jpg

Lepakolunk. A kulacs-szendvics-csoki háromszögben egyszer csak felvillan egy nem várt elem: úszónadrág. Gazdája zavartan forgatja: hát nem fürdőbe jöttünk? Felajánljuk, szívesen várunk, míg tempózik párat. Lehet, ez a mutatvány még a rómaiaknak sem sikerült, noha még nálunk is nagyobb túrázók voltak. Vajon Savanyú Jóska hányszor mászott le a mészkőhegy oldalába vájt barlangjából egy kis fürdőzésre? 

epleny-tes_9.jpg

A sziklagörgetegek közt vékonyan csordogál a víz, tetején levelek utaznak. Növények gyökerei kapaszkodnak a repedésekben, felszínüket moha fedi. A hűs, párás levegő kedvez a buja növényzetnek, páfrányok, kúszónövények borítják a felszínt. Visszamászunk a Pirosra, már csak öt kilométer gyaloglás vár ránk. Lassan tompulnak a fények, ahogy a műúton baktatunk. A hegyoldalban, szintúton haladva, újabb mészkő görgetegek tűnnek fel, melyek a Csepegő-árok mélyedésében ücsörögnek. A száraz mederben kuszán egymásba gabalyodott ágak, kövek, falevelek gyűltek fel, melyek a következő esős időszakban sodródnak tovább. 

epleny-tes_10.jpg

Meredek dózerút vezet ki a völgyből. Vigyázok, hova lépek, elhullatott fanyesedék és fűrészpor fedi az úton fekvő köveket. Lassan elmarad az erdő, a kaptató a Tési-fennsíkra vezet. A buszvezető nem siet, megvárja, míg a láncon lógó pecsét a helyére kerül. 

epleny-tes_11.jpg

A túra adatai: 

A túra hossza: 24 km

Szint: 722 m fel, 607 m le (szurdok letérővel még kétszer 300 méter, 15 méter szint le, majd fel)

Pecsételő pontok: 1. Eplény, Enikő Panzió; 2. Alsópere, harangláb; 3. Tés, buszváróterem

Vízvételi helyek: 1. Alsópere, vízcsap a vadászház udvarán; 2. Tés, utcai nyomóskút

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lattam-irom.blog.hu/api/trackback/id/tr8418008408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása