LÁTTAM

Közép-Dunántúli Piros: Csabditól Óbarokig

2023. november 17. 18:52 - Láttam

Hogyan ingatják a lovat?

o1.jpg

Szokatlanul rövid túra, röviden.

o15.jpg

Csabdi, községháza. Ketten szállunk le, ezzel az összes utas elhagyja a buszt. A templom és a játszótér kihalt, kis idő múlva balra, a domboldalra kanyarodunk fel. Fákkal keretezett, rendezett tisztáson áll a 13. század óta itt álló templom, hogy ki s miért építette, arról nincs írás. Nem messze innen Samu, az előember élt, feltételezik, elvetődött erre is, húsz kilométer csak sétatávolság a kardfogú tigrisektől hemzsegő erdőben. A bicskei újkőkori ember a kőbaltáját hagyta el itt, a római Viator, Romulus fia, a két bronzlapra írt szabadságlevelét. Zajos birtokperekről szólnak a középkori évszázadok, melyeket az erre húzódó végvárrendszer török vendégei csitítottak el: a település kihalt. Ahogy a törököket kitessékelték, Csabdi ismét felkerült a térképre és túlélve minden vihart, azóta is éli a csendes mindennapokat. 

o2.jpg

A szürke kőből rakott, csonka szentély hiányzó díszeit a természet pótolja ki: vörösen izzó bokrok sormintája, tarka foltos domboldal hullámai rajzolódnak hozzá. Pára ül a völgyben, hajnali esőcseppek húzzák a faleveleket. Ösvény kanyarog a Dobogó tetejére, fent kitágul a tér. 

o3.jpg

Szántóföld szélén baktatunk, balra háztető bukkan elő a fák közül, kéményének árnyékát tompa napsugarak nyújtják meg. 

o4.jpg

Rozsdaszínű levelek zörögnek, borzas fejű iszalag áll az út szélén, a gombolyagszálakon ezüstös fény csillan, ágbogának háttere az ezüstszürke égbolt. Tompa kék hegyek ülnek a horizonton. Fél óra könnyű séta után már figyelem a letérést jobbra, a Kis-Pap-cser erdeje felé. 

o5.jpg

A letérő út mentén ember alkotta dombok, épületnyomok, lejárók tűnnek fel a gazban: az egykori katonai légvédelmi bázis hátra hagyott maradványai, amiket lassan visszafoglal az erdő. Tábla nem tiltja, hát lemerészkedünk az egyik bunker belsejébe. Lépéseink felnagyított zaján kívül teljes süketség és vakság fogad, a földön törmelékkupacok. A betonszelvényeken falfirka: "magvas pajti, a néger most guggol" - nem maradunk tovább. Piros felirat, egyértelmű tiltás választ el egy ígéretesnek tűnő körpanorámától a geodéziai mérőtorony törzsén, még egyértelműbb a lezárt vasajtó. Néhány lépés és megörülök a félpanorámának is. 

o6.jpg

A térképemen Lóingató-hegyként szereplő magaslaton állva eltöprengek a lovak ingatásának célján és módszerein, miközben a felhők alatt, az égszínkék Váli-víz, és Nagyegyháza látképét kémlelem. A távolban a Vértes, oldalról egy lombját félig vesztett fa zárja a képkivágatot. Több értelme van a hegy nem szépített, eredeti nevének: Lófingató-hegy. Erről már több adat áll rendelkezésre, leginkább a szájhagyomány, amely a lovak bélgázainak szaporodását a hegyre való feljutás nehézségeivel állítja párhuzamba. 

o8.jpg

Megkímélve magunkat a meredek, sziklás oldalon való lemászástól, kényelmesen, azon az úton kerülünk vissza a Pirosra, amerről jöttünk. A fák alján elszáradt bogáncspamacsok foszladoznak, kórók lengenek a szélben. 

o9.jpg

Megrágott szélű levelek lapjait esőcseppek pettyezik, felnagyítva az erezetet. Rigó rugdossa a száraz avart, miközben magában motyog. 

o10.jpg

Felhagyott bauxitbánya vörös kráterének oldalfalán nyárfák kapaszkodnak, az egyik úton kissé leereszkedünk. A talaj morzsalékos, könnyen megszalad a lábunk alatt. 

o11.jpg

Óbarok felé, az autópálya zaja egyre erősebb. Aranyvessző száraz, kefeszerű virága szegélyezi a falu felé lejtő utat. Néhány lépés és a zaj forrásához érünk, ahol a palánk ellenére, egymás hangját is alig halljuk. 

o13.jpg

A rövid séta végén, a pálya a aluljáróján keresztül térünk vissza abba a civilizációba, amit a régóta hallható zaj miatt, szinte el sem hagytunk. Kis gyalogösvény vezet az Iskola utca első házaihoz, onnan a templomig. Busz ritkán jár, csak egy óra múlva várható, ezért kellemes sétával begyalogolunk a Bicskén hagyott autónkig. 

o14.jpg

A túra adatai:

A túra hossza: 11 km, kitérővel együtt. 259 m fel, 243 m le

Pecsételő pontok: 1. Csabdi, Gero Café; 2. Óbarok, autópálya aluljáró

Vízvételi helyek: 1. Csabdi, templomrom; 2. Óbarok, templom

Útviszonyok: könnyen járható ösvények, földutak

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lattam-irom.blog.hu/api/trackback/id/tr3718249963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása