LÁTTAM

Pest Megyei Piros: Őrbottyántól Rádig

2024. május 06. 22:26 - Láttam

Eső előtt, eső után

pmp_orbottyan-rad3.jpg

A Cserhát felé.

pmp_orbottyan-rad1.jpg

Érdemes várni, végre eláll az eső. A sínek után, az őrbottyáni kiserdőben még nedves a földút, de járható. Kisüt a nap, kövér vízgyöngyökön törik meg a fény, a lomhábbak már nem bírják tartani magukat, szétgurulnak az avaron. Kutyák csaholását hozza a szél. 

pmp_orbottyan-rad2_1.jpg

Rendes túrázó követi a választott jelzést, aztán néha letér, ha érdemes. Húsz perc gyaloglás után, a domb lábánál, a Fő úton túl feszített víztükör kettőzi meg az eget, a partján álló fákat. Vadkacsák lökdösik magukat ágtól-ágig, tollászkodnak egy kidőlt fa csonkján. Kapás van, öröm, meglett a horgász vacsorája. Mindenki köszön mindenkinek, egy kutya próbál barátkozni, hívásra visszakullog a gazdához, de előbb átvág egy pocsolyán. 

pmp_orbottyan-rad4_1.jpg

Nem csak itt próbálkoztak sikeresen a Sződrákos-patak felduzzasztásával, de talán ez a horgásztó a legnagyobb. Víztározóként új építésűnek számít, 1968-ban alakították ki, halakat telepítettek, üdülő övezetté vált. Gátja kerítéssel elzárt, nem látogatható, a sarkában álló büfé csak szezonban tart nyitva. Innen csatlakozunk vissza a Pirosra, ami a vácrátóti arborétumig visz, onnan a Sakál-tanyáig. 

pmp_orbottyan-rad5_1.jpg

A kocsmában mi vagyunk az egyedüli vendégek. Két pecsétet is kapunk, egy régit, egy újat, mindkettőt használjuk. Letérve a főútról, balkéz felől háborús emlékmű, hiányzó alakján zöld lombok tűnnek át. 

pmp_orbottyan-rad6_1.jpg

Kovácsoltvas kerítés rácsai közt belesve az arborétum vendégei néznek vissza, aztán mind megyünk tovább. Zúgva ömlik ki a Sződrákos-patak vize a kerítés alatt, aztán eltűnik a fák között Sződliget és a Duna felé. Lovastanya mellett, lassan elmarad a kutyaugatás.

pmp_orbottyan-rad7_1.jpg

Másfél óra és néhány kanyar után kiérünk a sárból, Sződ betonútjára. A kisbolt nyitva, a pénztáros már nyújtja a pecsétet. Visszaballagunk a templomig, de nem jutunk be. "Bízz az úrban." "WC kulcs a sekrestyében." - szól a felirat a bejárat mellett. Megpihenünk a templom melletti padon. 

pmp_orbottyan-rad8_1.jpg

Kis kálvária stációi sorakoznak a parkoló túloldalán, néhány lépés csak a keresztút. Előtte autók parkolnak: P+K. 

pmp_orbottyan-rad10.jpg

Betonút vezet a csörögi sínekig, balra újabb horgásztó. A főúton jobbra, Váchartyán felé kanyarodunk, aztán balra fel, a domboldalon. Az ösvény Vácduka szélén betonra vált, a kereszteződés pléh Krisztusánál macska oson át az úton. A kereszt a település egykori határát jelezte, ma már csak szép. Balra, a kisbolt zárva, sietve fotót készítünk, de már megyünk is tovább, mert esőfelhők torlódnak a fejünk felett. Kerüljük a focimeccs szurkolóit, a kertek alján a domb felé kanyarodunk. 

pmp_orbottyan-rad11.jpg

Sár és újabb eső: nem vágunk neki a Cseke-hegy kitérőjének, a templom romjai mellől ma úgysem látszana a panoráma. A Burgundia-völgy után tisztul az ég, és mintha mindig így lett volna: kisüt a nap. A Rádi-patak mocsara helyett a betonutat választjuk Rádig. Balra, a presszóban nagy élet van, a törzsközönség végigmér minket, figyelő pillantások kereszttüzében pecsételünk. 

pmp_orbottyan-rad12.jpg

Motorosok húznak el mellettünk, ahogy a templom felé sétálunk. Kapujával szemben, kovácsoltvas kerítés mögött a Muslay család, a falu egykori urainak nyughelye. Biztos ami biztos, bekukkantok a kis köz padjai felé. Itt a jel, amit legközelebb már nem kell keresni. Ez vezet majd a vándorút végéig. 

pmp_orbottyan-rad13_1.jpg

A túra hossza: 28 km, 314 m fel, 359 m le

Terepviszonyok: jól járható utak, földutak, ösvények

Pecsételő helyek: 1. Őrbottyán; 2. Vácrátót; 3. Sződ; 4. Vácduka; 5. Rád

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lattam-irom.blog.hu/api/trackback/id/tr2918397321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása