LÁTTAM

Pest Megyei Piros: Dunavarsánytól Ráckevéig

2023. július 14. 00:04 - Láttam

Zöld, kék, pirossal

pmp-szigethalomtol_rackeveig6.jpg

A Ráckevei-Duna túlpartján.

pmp-szigethalomtol_rackeveig.jpg

Dunavarsány, kora reggel. Álmos kutya kapja fel a fejét a kerítés rácsai mögött, egy lapos pillantás után lomhán ejti vissza. A házak között, a Duna partjáig visz az út, onnan ösvény vezet fel a Taksony vezér-hídra. Reggeli torna, néhány percig tartó mászás a bokrok közt, a hídpálya korlátjáig, nagyobb emelkedő ma már nem is várható. A híd elődje a második világháború alatt épült a Ráckevei-Duna fölé, az egykori Dunai Repülőgépgyár és a főváros közötti vasúti összeköttetésként. A kelebiai-újvidéki fővonal Taksonynál ágazott el Horthyliget felé, a vonatok az üzem bejáratáig közlekedtek. A gyárat lebombázták, a hidat felrobbantották, de az élet nem állt meg: a romokon új gyár, a híd helyén új híd született, Horthyliget ma Szigethalom. A vasút harminc évig szállította a Csepel Autógyár munkásait, végül már csak teher rakományt. Először a személyszállítás állt le, az üzem megszűnésével a teljes vonal. A hídpálya kiszélesítésekor az autók is kaptak már helyet, ez később kevésnek bizonyult: új hídra volt szükség, ami az ezredforduló előtt fel is épült, teljesen az autóforgalom számára, egységes betonpályával, melynek pillérein ma horgászok kémlelik a vizet. 

pmp-szigethalomtol_rackeveig2.jpg

A szürkegém technikája jobb a horgászokénál, vagy csak szerencsés napja van: alig tudja lenyomni a torkán a még fickándozó halat. Néhány pillanat múlva mereven néz el a víz tükre fölött abba az irányba, amerre a mai út is vezet majd. A híd túloldalán balra, a Duna sétány nyugalmában, a hosszú stégekkel szabdalt nádasból brekegés, csivitelés hallatszik, a hullámok egy-egy ladik oldalához csapódnak, ringatva az üresen kongó testet. 

pmp-szigethalomtol_rackeveig3.jpg

A betonút gyalogösvényre vált, a parkerdő vadregényesebb, árnyasabb részét később távvezetékek szakítják félbe. A fák helyén, a széles rétek mögött, a távolban Százhalombatta soktornyú ipartelepe tűnik fel. 

pmp-szigethalomtol_rackeveig4.jpg

Néhány helyen leszúrt karók: a jövő építkezésének jelei; addig is, pacsirták cikáznak, vadvirágok hajladoznak a szélben, horgász nyitja a kisszéket. A házak közé érve, a kanyarban balról feltűnik a Bringa Bár. Korán van, kávét, pecsétet nem remélve, a hosszú stég végén, a víz fölött kerül elő a reggeli. Kacsák sündörögnek a nádasban, szitakötő száll a deszka szélére. A következő pillanatban mégis nyílik a büfé ajtaja, a pallón visszasietve, nagy szerencsével, soron kívül a helyére kerül a csépi pecsét. Kávé nincs, mindent azért nem lehet. 

pmp-szigethalomtol_rackeveig5.jpg

Az út jobbra tart, alig egy kilométer múlva a jelzés a tököli országúton balra fordít. A szabadstrandon nagy élet van, autók keresnek parkolóhelyet, a sátrak közt fürdőzők sétálgatnak. Jobb a járdán, nagy a forgalom. "Tschip" - Szigetcsép német neve a táblán, alatta cirill betűkkel ugyanez. Nyitott vaskerítés vasrózsái mögül macskák figyelnek, az udvaron kiscicák kergetik egymást. 

pmp-szigethalomtol_rackeveig7.jpg

Műanyagpohárban érkezik a kávé a dohányboltban, az ajtó előtt a helyiek már megváltották a világot. Éles kanyar után a református templom háromszöge tűnik fel a park fái mögött, előtte a többvallású lakosság összetartozását jelző püspöki kősüvegek. Csontváz néz ki az iskola ablakán, szedem a lábam. Új sportágat űz a falu: foci magas fűben. Nehezített pálya. A jelzés balra, a szántóföldek felé vezet, jöhetnek a napraforgós képek.

pmp-szigethalomtol_rackeveig8.jpg

A nap már erősen tűz, tücskök ciripelnek, bogarak pattognak, a magasban madár lesi a prédát. Fémes, surrogó zaj töri meg a természet hangjait: HÉV szerelvény közeleg. Elment, de még sokáig hallani. A sinek mentén balra, a fák közé térít a jelzés, aljnövényzettel benőtt földútra, melyen hol az egyik, hol a másik keréknyomban lehet jobban haladni, csak hogy ne unja el magát az ember. 

pmp-szigethalomtol_rackeveig9.jpg

Fél órányi haladás a sínek mellett a gazban, de legalább árnyékot adó fák között. Kardoslepke kísér, csíkjai rezegnek minden szárnycsapásnál. Bal hátsó faroknyúlványa kacska, megsérülhetett valahogy. Sokáig követ, csak akkor marad el, amikor egy keskeny faoszlopon a piros nyíl határozottan jobbra irányít. Sűrű, sötét bozót, szederindák akaszkodnak, ágak csapódnak, szúr a tüske, csíp a csalán. Legközelebb hosszú nadrágban jövök. Legközelebb nem jövök. 

pmp-szigethalomtol_rackeveig10.jpg

Fasorral szegélyezett földút szabadít meg, ami Szigetújfalu temetőjénél betonra vált. Az Akácfa és a Vasút utca sarkán nézelődöm, a Czuni Cross Bár feliratot keresem. Czuni nincs, Utánpótlás nevelés van, motoros rajzzal. Teszek egy próbát: siker. A pult alól előkerül a pecsét, mielőtt kértem volna. A háttérben kapszulás kávéfőző, a hűtőben hideg üdítő, a bejárat melletti falon férfiakt. 

pmp-szigethalomtol_rackeveig11.jpg

Ennyi inger után ideje tovább indulni. A fő utca vége előtt a jelzés a posta felé irányít, a kanyarban kék kút, ideje lábat mosni, tiszta por. Jobbra, balra, máris a Duna gátja zárja le a horizontot. Tövében telkek sorakoznak, az út ezek előtt vezet, míg egyszer csak a gátra visz fel. Jobbra, földút térít ki a Duna fő ága felé, előtte kis öböl, kijáratánál már a Duna vize kavarog befelé, míg a fő ág odakint hömpölyög.

pmp-szigethalomtol_rackeveig12.jpg

Visszatérve, a jelzés a fasor napos oldalán vezet, a másik oldalon egy ugyanolyan, szépen lekaszált keréknyom halad, árnyékban. Lehet töprengeni az élet nagy kérdésein, az út hosszúsága folytán lesz, aki majd választ is talál rájuk. 

pmp-szigethalomtol_rackeveig13.jpg

Éles balkanyar az Újhegy és az Öreg-hegy felé, egyik sem tűnik fel, ha a térkép nem mondja. Végeláthatatlan gyümölcsösök, kerítés mögött hangoskodó kutyák és a meleg levegő rezgése alföldi hangulatot ad az utolsó kilométereknek. Feltűnnek Ráckeve tornyai.

pmp-szigethalomtol_rackeveig14.jpg

A Vadkörtefa utca elején tényleg találok vadkörtefát, termése még zöld. A házak között a HÉV töltése bukkan fel, lépcső vezet a kis alagút előtt letámasztott biciklik mellett az állomásra. A dupla pecsét múlt alkalommal már bekerült a helyére, a Savoyai-kastély sem nyitott ki azóta, semmi nem állíthat meg a Romantika cukrászdáig. 

pmp-szigethalomtol_rackeveig15.jpg

 A túra adatai:

A túra hossza: 27,5 km, 89 m fel, 91 m le

Pecsételő pontok: 1. Dunavarsány, Bakterház Pizzéria (legközelebb); 2. Szigetcsép, Bringa Bár Pizzéria; 3. Szigetújfalu, Czuni Cross Bár; 4. Ráckeve,Pipszi Pub

Vízvételi helyek: 1. Szigetújfalu, Vasút utca-Fő utca sarka, nyomóskút; 2. Ráckeve, Fő utca a pecsételőhely felé, nyomóskút 

Útviszonyok: könnyű terep, a rövid, benőtt szakasz kivételével Szigetcsép és Szigetújfalu között

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lattam-irom.blog.hu/api/trackback/id/tr618157130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása